Kulinarne Unikaty Lokalną Tradycją

W dniach 15-16 listopada 2021 r. odbyły się warsztaty kulinarne. Program warsztatów obejmował m.in. część teoretyczną, w ramach której przewidziano zapoznanie z budynkiem przetwórstwa lokalnego „Inkubator Podlaskich Produktów Tradycyjnych” (szczegółowe omówienie dostępnych urządzeń, układu funkcjonalnego pomieszczeń, zastosowanych rozwiązań, zgodności z przepisami bezpieczeństwa żywności) oraz przedstawienie procesu przygotowywania mięs dojrzewających ze szczególnym naciskiem na produkt regionalny: Kindziuk Podlaski. W zakresie zajęć praktycznych uczestnicy warsztatów mieli możliwość lepienia pierogów/pielmieni oraz przygotowywania mięs wędzonych, na przykładzie kiełbasy sokólskiej.
W dniach 28 września-2 października 2021 roku, odbył się wyjazd studyjny. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z produktami lokalnymi regionu Włoch w którym odbywała się wizyta oraz nabycie wiedzy w zakresie sposobu identyfikacji i promocji produktu lokalnego a także zaobserwowanie dobrych praktyk w zakresie wykorzystania lokalnego dziedzictwa kulinarnego, przyrodniczego i kulturowego dla poprawy jakości życia mieszkańców na terenach wiejskich
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie” realizuje projekt pt.: „Kulinarne Unikaty Lokalną Tradycją” o akronimie KULT współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 zgodnie z Umową nr 00011-6936-UM1020012/18 z dnia 2 września 2021 r. Projekt realizowany jest w partnerstwie ze: Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Szlak Tatarski" oraz Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania "N.A.R.E.W.” Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi
Celem projektu jest podniesienie atrakcyjności obszarów LGD poprzez utworzenie infrastruktury oraz map ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych, a także zwiększenie wiedzy mieszkańców terenów realizacji LSR na temat rozwoju obszarów, identyfikacji i promocji produktu lokalnego w oparciu o lokalne zasoby
Termin realizacji projektu: 09.2021-06.2022 r.
W ramach projektu odbędą się m.in. wizyta studyjna, warsztaty kulinarne opracowanie map interaktywnych, a także wyjazd na targi.
Udział Lokalnej Grupy Działania „Brama na Podlasie”: 127 909,73
Dodano: 06.09.2021