Synteza tradycyjnych receptur okazją na gospodarczą ewolucję regionu (STRONGER)
Relacja z warsztatów kulinarnych
W terminie od kwietnia do września 2023 w Gminnym Ośrodku Kultury w Szumowie odbyły się warsztaty kulinarne. Warsztaty organizowane były w ramach realizacji projektu współpracy pn. „Smaki regionów” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Relacja z wyjazdu do Portugalii
W dniach 11-15.09.2023 odbył się wyjazd studyjny do Portugalii. W ramach niniejszego zadania udział brali również partnerzy projektu: Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi.
Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję zwiedzić Lizbonę w stylu Street Food, degustować tradycyjne lokalne potrawy m.in. Arroz de Marisco, Pasteis de Belem, Caldo Verde czy Pao com Chourico. Uczestnicy gościli również w siedzibie Lokalnej Grupy Działania ADREPES, gdzie dowiedzieli się o funkocjonowaniu LGD-ów w Portugalii, a także wizytowali w inicjatywach i inwestycjach wspartych środkami LGD. Ważnymi punktami wyjazdu były również wizyta w lokalnej winnicy Filipe Palhoca, wizyta wraz z degustacją w sklepie marki AR.CAI.CO stworzonej przez dwójkę młodych Portugalczyków, których przetwory w 100% produkowane są ręcznie z lokalnych produktów, wizyta w serowarni, a także zwiedzanie wioski tematyczno-edukacyjnej Aldeia Tipica Jose Franco.
Wyjazd studyjny do Portugalii
Zapraszamy mieszkańców obszaru LGD do udziału w wyjeździe studyjnym do Portugalii w dniach 11-15.09.2023. Wyjazd studyjny zorganizowany jest w ramach realizacji projektu współpracy pn. „Synteza tradycyjnych receptur okazją na gospodarczą ewolucję regionu” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warunkiem uczestnictwa w wyjeździe studyjnym jest wypełnienie i dostarczenie formularza zgłoszeniowego. Formularz można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą tradycyjną na adres: Stowarzyszenia lub pocztą elektroniczną na adres: Turn on Javascript! w terminie do 25.08.2023 r. do godz. 15.00.
Z uwagi na fakt ograniczonej liczby uczestników zadania o zakwalifikowaniu się osób biorących udział w wyjeździe studyjnym decyduje data wpływu formularza zgłoszeniowego.
Do pobrania:
- formularz zgłoszeniowy
Warsztaty kulinarne
Zapraszamy mieszkańców obszaru LGD do udziału w warsztatach kulinarnych w okresie kwiecień-wrzesień 2023. Warsztaty zorganizowane są w ramach realizacji projektu współpracy pn. „Synteza tradycyjnych receptur okazją na gospodarczą ewolucję regionu” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wypełnienie i dostarczenie formularza zgłoszeniowego. Formularz można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą tradycyjną na adres: Stowarzyszenia lub pocztą elektroniczną na adres: Turn on Javascript! w terminie do 3.04.2023 r. do godz. 15.00.
Z uwagi na fakt ograniczonej liczby uczestników zadania o zakwalifikowaniu się osób biorących udział w warsztatach decyduje data wpływu formularza zgłoszeniowego.
Do pobrania:
Rozpoczynamy realizację projektu
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie” realizuje projekt pt.: „Synteza tradycyjnych receptur okazją na gospodarczą ewolucję regionu” o akronimie STRONGER współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 zgodnie z Umową nr 00023-6936-UM1020027/22 z dnia 1 marca 2023 r. Projekt realizowany jest w partnerstwie ze: Stowarzyszeniem N.A.R.E.W.
Celem projektu współpracy jest zwiększenie wiedzy partnerów i mieszkańców obszarów LGD na temat wykorzystania produktów lokalnych, a także ich innowacyjnego łączenia w promocji i rozwoju obszarów wiejskich.
Termin realizacji projektu: 1.03.2023 - 31.10.2023
W ramach projektu odbędą się następujące zadania:
1. Wyjazd studyjny
2. Warsztaty kulinarne
3. Wydanie wspólnego dwujęzycznego albumu z przepisami kulinarnymi
4. Zakup materiałów promocyjnych
Dodano: 07.03.2023